قصد داریم در این بخش شما را به صورت اجمالی با برخی از جاذبه های تاریخی و طبیعی شهر کرمانشاه آشنا کنیم:
مجموعه طاق بستان یکی از بی نظیرترین آثار تاریخی ایران و جهان است که نخستین انیمیشن سنگی دنیا با آثاری فاخر از مجد و عظمت ایرانیان باستان لقب گرفته است.
طاقبستان(به کردی کرمانشاهی «تاق وه سان» به معنی طاقی از سنگ) مجموعهای از سنگ نگارهها و سنگ نبشتههای دورهٔ ساسانی است که در شمال غربی شهر کرمانشاه در غرب ایران واقع شده است. این مجموعه بنا به نظر برخی قبل از میلاد و بنظر برخی دیگر بعد از میلاد ساخته شده است و ارزش هنری و تاریخی زیادی دارد. چند صحنهٔ تاریخی از جمله تاجگذاری خسرو پرویز، تاجگذاری اردشیر دوم، تاج گذاری شاهپور دوم و سوم و همچنین چند سنگ نوشته (کتیبه) به خط پهلوی در آن کندهکاری شده است. وجود کوه و چشمه در این مکان، آن را به گردشگاهی روحفزا تبدیل نموده که از زمانهای دیرین تا به امروز مورد توجه بوده است.
این مجموعه در سال 1310 به شماره 172 در فهرست آثار ملی به ثبت سیده است.
بلوار طاق بستان از قدیمی ترین و زیباترین بلوارهای ایران است که با فضا سازی زیبا و سرسبز پذیرای همشهریان کرمانشاهی و مسافران است. این بلوار زیبا و سرسبز برای ورزش و پیاده روی بسیار مناسب است.
چشم انداز بلوار از روی پل ولایت و از بالای کوه طاق بستان ثابت می کند که این بلوار از زیبا ترین، بزرگترین، منطقی ترین و سرسبزترین بلوارهای کشور است.
کاربری بیشتر ساختمان های قرار گرفته در دو سوی این بلوار اداری، خدماتی و نیز تجاری است. علاوه بر اداره های دولتی، بانک ها، هتل ها، پارک و نیز واحد های تجاری نیز در این خیابان وجود دارند. بلوار طاق بستان یکی از محورهای گردشگری اصلی در شهر کرمانشاه به شمار می رود.
غار پَراو یا غار پَرو (به معنی پر آب) نام غاری است در ارتفاع ۳٬۰۵۰ متری کوه پراو، در دوازده کیلومتری شمالشرق شهر کرمانشاه که در میان کوه طاق بستان و کوه بیستون و در جنوب منطقهای به نام میدان پراو قرار دارد. این غار در ۳۰۰ متری پایین قله شیخ علیخان یا قله پراو قرار دارد. در زمان کشف این غار در بیش از ۴۰ سال پیش (۱۹۷۱ میلادی)، بزرگترین غار عمودی دنیا بودهاست و به همین دلیل لقب اورست غارهای جهان را به آن اطلاق کردهاند. این غار به عنوان دومین اثر طبیعی ملی کرمانشاه در سال ۱۳۸۸ توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایران به ثبت رسید.
امروزه غارهای عمیق بسیاری در جهان یافت شدهاند که بسیار عمیقتر از غار پرو هستند و غار پرو را در لیست عمیقترین غارهای جهان تا رتبه ۲۲۱ پایین آوردهاند. یکی از ویژگیهای منحصربهفرد غار پراو وجود دهانه آن در ارتفاع سههزار متری از سطح دریا است که این بالاترین سطح در بین تمام غارهای دنیا میباشد.
این غار در سال ۱۳۸۸ توسط سازمان محیط زیست بعنوان اثر طبیعی ملی جهت حفاظت ویژه ثبت شد بعلاوه در ۲۰ بهمن ۱۳۸۹ توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره ۹۸ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.
در شمال غرب کرمانشاه در ابتدای منطقه سنجابی و در دامنه کوه کماجار، دریاچه کوچکی به چشم می خورد که همچون استخری طبیعی در گوشه ای از طبیعت جای گرفته است. این دریاچه با نام سرآب نیلوفر شناخته می شود و مملو از گلهای نیلوفر است که در فصول گرم سال غنچه ها و برگ هایشان را بر سطح آب می گسترند و لباس تازه ای بر تن دریاچه می نشانند. اطراف این سرآب تأسیسات رفاهی گردشگری و پارک احداث شده است.
سرآب نیلوفر اثری منحصر به فرد از طبیعت ایران است که در ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ به عنوان پنجاه و پنجمین اثر ملی ایران در فهرست میراث طبیعی ایران جای گرفته است.
تکیه بیگلربیگی بنایی که در محله قديمي فيض آباد و در كوچه صارم الدوله واقع شده است . اين تكيه كه در زمان قاجاريه توسط عبدالله خان ملقب به بيگلربيگي ساخته شده است از لحاظ آينه كاري در ميان تكايای كرمانشاه بي نظير است.
در سمت غربي حياط، تالار آينه كاري بزرگي ساخته شده كه به حسينيه معروف است. اين تالار با تزئينات عالي و كتيبه هاي متعددي مربوط به دوران سلطنت مظفرالدين شاه مزين شده و در دو سوي ديگر، اتاق وسيع مهمانخانه بيگلربيگي واقع گرديده است. درحال حاضر تکیه بیگلربیگی به عنوان موزه خط و کتابت مورد بازدید عموم قرار می گیرد. در این موزه، اسناد قدیمی متعلق به خانواده بیگلربیگی به نمایش گذاشته شده است
خانۀ خواجه باروخ، خانۀ کاکه باروخ یا خانۀ رنده کش، (به کردی: ماڵ کاکە بارووخ)، نام خانه ای تاریخی در شهر کرمانشاه است، مالک این خانه خواجه باروخ از تجار کلیمی کرمانشاه بوده و در زمان ناصر الدین شاه ساخته شدهاست .این خانه در بخش یهودی نشین محله قدیمی فیض آباد کرمانشاه واقع شدهاست.
از مکان خانه خواجه باروخ هماکنون به عنوان خانه هنرمندان کرمانشاه استفاده میشود.
تکیه معاون الملک از جمله آثار زیبا و باشکوه است که از دوره قاجاریه در کرمانشاه به یادگار مانده است. این اثر در تاریخ ۱۰ آذر ۱۳۵۴ با شمارهٔ ثبت ۹۴۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تکیه در سال ۱۲۸۲ خورشیدی به بهره برداری رسید که در آن زمان به منظور برگزاری آیین ها و مراسم مذهبی و رفع اختلافات قومی و عشایری به کار می رفت. این بنا از سه قسمت حسینیه، زینبیه و عباسیه تشکیل شده است.
امتیاز قابل ملاحظه و استثنایی این بنا در کاشی کاری آن است. به گفته کارشناسان میراث فرهنگی کرمانشاه کاشی های برجسته و نیمه برجسته با نقوش بسیار زیبا و رنگ های صددرصد طبیعی که در این بنا به کار رفته در جهان بی همتاست.
تصاویری که بر روی کاشی ها حک شده شامل صحنه هایی از غزوات محمد (ص)، نبردهای حضرت علی، حوادث کربلا، تصاویر سلاطین باستانی ایران از جمله پادشاهان هخامنشی و تصاویری از تخت جمشید می باشد که در نوع خود بی نظیر هستند.
معماری این نبا را حسن خان معاون الملک در ابتدا به حسین نقاش تهرانی و سید ابوالقاسم مانی واگذار می کند که پس از چندی حسین کاشی پز تهرانی میناچی را نیز برای بازسازی بنا به کرمانشاه دعوت کرد.
تالاب هشیلان در مسیر جاده کرمانشاه به روانسر در ۲۶ کیلومتری شمال غربی کرمانشاه و در دهستان الهیار خانی قرار دارد. مساحت تقریبی این تالاب ۴۵۰ هکتار است که در گستره دشتی و اراضی پست دامنه کوه های خورین و ویس قرار دارد.
این تالاب در دامنه جنوبی کوه خورین در دشتی وسیع با شیب مختصر از شمال به جنوب واقع شده است. آب این تالاب از سراب سبز علی تأمین می شود که دارای پوشش گیاهی همراه با گل های متنوع است. آب تالاب در بالا دست به صورت سراب و چشمه های جوشان می باشد و در پهنه تالاب به صورت کانال های بزرگ و کوچک پخش شده است. پوشش گیاهی سطح تالاب علفی است که به صورت گیاهان آبزی در داخل آب رشد کرده است.
در این تالاب حدود ۱۱۰ جزیره کوچک و بزرگ با مساحت تقریبی از ۱۰۰ متر مربع تا حدود یک هکتار شکل گرفته است.
کرمانشاه یکی از محبوب ترین مقاصد گردشگری غرب ایران و شهری خوش آب و هوا با جاذبه های طبیعی زیبا و مردمانی غیور و مهمان نواز است. بیشتر مردم ایران کرمانشاه را با شیرینی های محلی بسیار خوشمزه مانند کاک، نان برنجی و نان خرمایی و روغن کرمانشاهی خوش عطر و طعم می شناسند.
مراکز خرید کرمانشاه و بازارهای سنتی آن نیز همیشه مورد استقبال مسافران این شهر است و مسافران برای تهیه سوغات های خوشمزه و صنایع دستی زیبای کرمانشاه، حتما از این بازارها دیدن می کنند.
از جمله این بازار ها بازار سنتی کرمانشاه است:
تاریکه بازار یا بازار سنتی کرمانشاه با وجود گذر دویست سال هنوز معماری زیبا و چشم نواز خود را حفظ کرده است و مورد بازدید قرار می گیرد. با وجود بازارهای جدید هنوز این بازار بخش اصلی اقتصاد شهر کرمانشاه را بخود اختصاص داده است. «بازار سنتی کرمانشاه» در زمان حکومت فتحعلی شاه ساخته شده و در زمان خود طولانی ترین بازار سرپوشیده خاورمیانه به شمار می رفت. در این بازار قدیمی چند راسته مثل بازار زرگرها، مسگرها، علافخانه، کلوچه پزها، صرافها، آهنگرها، بزازخانه کهنه و نو و غیره وجود دارد که در آن به فعالیت های مختلف مشغول هستند. این بازار هم اکنون به علت عبور خیابان های اصلی شهر از آن به چهار قسمت تقسیم شده است. از راسته های این بازار میتوان به راسته زرگر ها، تاریک بازار( ادویه فروشها)، بازار یهودی ها (بازار اسلامی)، مسگرها، بزازخانه و توپخانه اشاره کرد.
پارک کوهستان در شمال شهر کرمانشاه و در نزدیکی محطه تاریخی طاق بستان قرار دارد. این پارک از بزرگترین و زیباترین پارکهای توریستی کرمانشاه است. نورپردازی زیبا و دو آبشار مصنوعی که در این پارک ساخته شده، زیبایی خاصی به این پارک بخشیده است.
پارک کوهستان بام کرمانشاه بوده و از این پارک میتوانید منظرهی زیبای شهر را نظاره کنید. همچنین غار دو اشکفت نیز در این پارک قرار دارد.
از دیدنی ترین و قشنگترین مساجد ایران، مسجد شافعی هاست. مسجد شافعی ها که به سبک مساجدعثمانی ساخته شده با گلدسته های بلندش شهر را زیباتر نیز کرده است. مسجد شافعی ها در سال 1324 ساخته شد و از سال 1326 تاکنون است که اهل تسنن در این مسجد نماز می خوانند. این مسجد از یک سو به میدان جوانشیر و از سوی دیگر به تاریکه بازار منتهی می شود.